Level 5 Jones Procedural Center

Meticulous attention was given to layout and flow of the Level 5 Jones Procedural Center, in line with all new patient floors in the Floyd & Delores Jones Pavilion. Using the Virginia Mason Production System (VMPS), a management method that seeks to continually improve how work is done, the teams identified ways to eliminate waste and inefficiency, while keeping the patient experience at the forefront.

Virginia Mason consulted with a broad spectrum of stakeholders – patients, physicians, nurses, procedural technicians/technologists, anesthesia providers and other team members – to ensure the VMPS principles were achieved.

Jones Procedural Center: Improving Patient Care

  • Private rooms. Unlike many hospitals that group patients into a shared pre- and post-procedural care area, there are 12 private rooms in the Center. This design decision is also a flow and patient-centric decision, in that it further addresses the importance of providing family members and patients the support they need for receiving discharge instructions and other information to facilitate healing at home.
     
  • Striving to keep loved ones informed and involved. Families are able to access visual information about their loved ones in real-time through confidential flat screen displays in the waiting area. Physician consultations are completed in the patient care space, which ensures physician-patient privacy and the opportunity to include family at the patient’s request.
     
  • Efficient team collaboration is central. The Center incorporates staff flow stations to facilitate providers’ work between patients. These conveniently located stations consist of computers, phones, and other equipment to support all the work of our providers and improve the care of our patients. Team members also carry Vocera devices for instant two-way communication among the clinical staff. These communication methods allow for safe and efficient patient care throughout the Center.
     
  • Different flows to support different needs. We embraced an “onstage vs. backstage” concept and developed parallel corridors that separate the flow of patients and care providers. This created quiet “patient zones” or onstage areas that are free of equipment and supplies, and “provider zones” or backstage areas that allow staff to get to access patients, equipment, and each other quickly. The layout allows us to keep patients connected to their loved ones in the onstage areas, while preserving patient privacy during transport.